aazymutt
Martyna: Oblicz azymut boku (2−3)(A2−3), gdy współrzędna pkt, tego boku wynoszą: P2: Y2=160,63m;
X2=70,18m; P3: Y3=225,88m; X3=45,m, i zamień na stopnie
29 cze 07:52
Klaudia:

X
2=70,18
Y
2=160.63
X
3=45,00
Y
3=225,88
X
23=X
3−X
2=−25,18
Y
23=Y
3−Y
2=65,25
− i + czyli Ćw 2 A=200−φ
| | 65,28 | |
arctgφ | |
| |=68,8984 gradów |
| | 25,18 | |
Ćw 2 A=200−φ=200− 68,8984=131.1016 g
Teraz zamiana na stopnie:
131,1016*0,9=117,99144 =117
0,99144*60'=59,4864 = 59
0,4864*60"=29,184=29
Czyli wynik w stopniach to 117 godzin 59 minut 29 sekund (117°59'29")
30 cze 00:04