Rozwiąż układ równań
Rowerek: Witam, nie mogę sobie poradzić z poniższym układem równań:
|x|+3|y|=7
|y|−|x|=1
Założyłam 4 przypadki:
1. gdy x≥0 i y≥0
2. gdy x<0 i y<0
3. gdy x≥0 i y<0
4. gdy x<0 i y≥0
Ostatecznie wychodzi mi, że
1. x=1 y=2
2. x=−1 y=−2
3. x=1 y=−2
4. x=−1 y=2
Korygując z odpowiedziami, wyszło na to, że wyliczone przeze mnie x i y w 4. przypadku są
błędne. Nie wiem, co robię nie tak
29 cze 02:06
ICSP: dobrze rozwiązałeś.
29 cze 02:13
AS: Przyjmuję |x| = a, |y| = b wtedy do rozwiązania
a + 3*b = 7
b − a = 1 co daje w wyniku a = 1 , b = 2
Ostatecznie |x| = 1 => x = ± 1 .|y| = 2 => y = ± 2
29 cze 11:02
Rowerek: A czy ja właśnie nie zrobiłam podobnie?
29 cze 14:14
Eta:
+ −−−−−−−−−−−−
4|y|=8 ⇒ |y|=2 ⇒ y=±2
|x|=|y|−1 ⇒|x|=1 ⇒ x=±1
29 cze 14:51
Rowerek: W odpowiedziach mam:
x= 1
y= −2
lub
x= 1
y= 2
lub
x= −1
y= −2
lub
x= −1
y= −2
Dlaczego w takim razie uwzględnili dwa razy te same wartości?
29 cze 15:05
ICSP: błąd w odpowiedziach.
29 cze 15:06
Eta:
odp: (1,2), (−1,2), (1,−2), (−1,−2)
29 cze 15:20
Rowerek: Mnie też się tak wydaje, ale wolałam być pewna. Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi
29 cze 15:30