rownanie szescienne
katastrofa: jak krok po kroku to rozwiazac:
−3x3−6x2−2=0
29 cze 01:23
bezendu:
Mogą być liczby zespolone ?
29 cze 01:25
katastrofa: nie moga ;c
29 cze 01:28
ICSP: | | 2 | |
Zacznij od podstawienia x = y − |
| |
| | 3 | |
29 cze 01:33
ICSP: takie podstawienie sprowadzi twoje równanie do równania : y
3 + Ay + B = 0
gdzie A i B będą pewnymi liczbami rzeczywistymi. Następne podstawienie y = u + v daje :
u
3 + v
3 = − B
a to są wzory Viete'a dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3. Mamy zatem
równość:
y = u + v =
3√u3 +
3√v3 =
3√z1 +
3√z2
gdzie
| | A3 | |
z1 i z2 są pierwiastkami równania : z2 + Bz − |
| = 0 |
| | 27 | |
29 cze 01:36
bezendu:
Jak się nazywa ta metoda ?
29 cze 01:56
ICSP: to jedna z postaci wzorów Cardano.
29 cze 01:57
bezendu:
Ok, dzięki. Własnie gdzieś to już widziałem, ale nie mogłem skojarzyć nazwy.
29 cze 02:02
29 cze 05:02