Zadanie z egzaminu z matematyki
Jacek: Firma usługowa wypasa 100 baranów. Łącznie za dzień wypasu otrzymuje 100 zł. Koszt dziennego
wypasu jednego tryka uzgodniono na 10 zł, jednej owcy 5 zł a dzienny koszt jagnięcia 0,5zł.
Ile w stadzie jest jagniąt?
28 cze 22:05
Janek191:
x + y + z = 100 / * ( − 10)
10 x + 5 y + 0,5 z = 100
−−−−−−−−−−
− 10 x − 10 y − 10 z = − 1000
10 x + 5 y + 0,5 z = 100
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 5y − 9,5 z = − 900 / : (−5)
y + 1,9 z = 180
10 y + 19 z = 1 800
19 z = 1 800 − 10 y
Dla y = 9 mamy z = 90
====================
spr. 1*10 zł + 9*5 zł + 90*0,5 zł = ( 10 + 45 + 45) zł = 100 zł
Odp. W stadzie jest 90 jagniąt.
28 cze 22:37
Jacek: Dzięki wielkie
28 cze 22:44
Janek191:
Na jakim poziomie było to zadanie ?
28 cze 22:46
Eta:
W stadzie jest
1 tryk ( bo by się powybijały

x,y,z∊N+
x=1 y −− ilość owiec, z −−− ilość jagniąt
to y+z= 99 i 10+5y+0,5z=100 ⇒ 10y+z= 180
odejmując stronami:
9y=81 ⇒
y=9 to z= 99−9=
90
w stadzie jest
1 tryk,
9 owiec( samic) i
90 jagniąt
spr: 1*10 zł +9*5zł+90*0,5 zł= 100 zł
liczebność stada : 1+9+90= 100
i wszystko gra
28 cze 23:17