Kolejność całkowania..
jakubs: Zamień kolejność całkowania w całce:
04∫dx √x−x+6∫f(x,y)dy < ta druga całka jest od √x do −x+y
Według mnie to będzie tak:
02∫dy 0y2∫f(x,y)dx + 26∫dy 0−y+6∫f(x,y)dx
OK ?
28 cze 21:51
kyrtap: a możesz wstawić jakiś skan swpich zapisków jakubs bo tak niewyraźnie to wygląda tutaj
29 cze 00:50
kyrtap: dobra w sumie można się połapać nie musisz wstawiać
29 cze 00:51
kyrtap: zrobiłeś to czy nadal masz problem kolego ?
29 cze 00:53
bezendu:
kyrtap do której tutaj urzędujesz kolego ?
29 cze 01:05
jakubs: Chcę, aby ktoś sprawdził czy dobrze zrobiłem
29 cze 01:10
bezendu:
Dla mnie ok.
29 cze 01:13
jakubs: Dzięki

A jak mam takie równanie różniczkowee:
y''+y=0
λ
2+λ=0
λ
1=i λ
2=−i
Jak dojść do tego?
y=C
1*sinx + C
2*cosx
29 cze 01:23
52: wielomian charakterystyczny źle zapisany

jak masz y"+y=0 to wielomian będzie
λ
2+1=0
λ
2=−1
λ
1=i λ
2=−i
A dalej zapomniałem jak to się robi

musiałbym spojrzeć w zeszyt a nie mam pod ręką
29 cze 02:02
jakubs: Dzięki za poprawienie.
29 cze 02:05
Mariusz:
y1(x)=Re(eix)
y2(x)=Im(eix)
29 cze 05:16
Mariusz:
Równanie charakterystyczne otrzymujesz podstawiając
y=eλx
Jeśli współczynniki równania są rzeczywiste to zespolone pierwiastki równania
charakterystycznego
są parami sprzężone
y(x)=eλ1x+eλ2x
C1eRe(λ1x)(cos(Im(eλ1x))+isin(Im(eλ1x)))+
C2eRe(λ2x)(cos(Im(eλ2x))+isin(Im(eλ2x)))
Re(λ2)=Re(λ1)
Im(λ2)=−Im(λ1)
y(x)=C1eRe(λ1x)(cos(Im(eλ1x))+isin(Im(eλ1x)))+
C2eRe(λ1x)(cos(Im(eλ1x))−isin(Im(eλ1x)))
y(x)=(C1+C2)eRe(λ1x)cos(Im(eλ1x)+
i(C1−C2)eRe(λ1x)sin(Im(eλ1x))
Teraz za (C1+C2) oraz i(C1−C2)
wystarczy przyjąć inne stałe
29 cze 05:42
J:
Zmiana kolejności całkowania OK.
29 cze 06:14
jakubs: Dziękuję Wam
29 cze 10:57