całka - zamiana zmiennych
anon: Witam, chciałbym prosić o pomoc, albo chociaż o wskazówkę, jak zabrać się za rozwiązanie tego
zadania
W poniższych całkach mam dokonać zamiany zmiennych (nie trzeba liczyć samych całek), muszę
zastosować współrzędne cylindryczne (r, φ, z), gdzie x = r*cosφ , y = r*sinφ , z = z
1 1 √4−y2
∫ ∫ ∫ x dx dy dz
0 −1 −√4−y2
28 cze 20:41
Ada: Podstawiasz, nie zapominając o Jakobianie
28 cze 22:00
anon: To jeszcze jedno pytanie zanim zasiądę do walki z tym zadaniem, jak tutaj wyznaczyć obszar
całkowania?
Z zajęć jestem przyzwyczajony do innego zapisu D (albo od razu podane zakresy, albo podane
równania z których trzeba było wyznaczyć granice).
To znaczy, w jakiej kolejności czytać granice dla x, y itd?
Tutaj akurat z y nie ma problemu, z której strony byśmy nie zaczynali będzie −1 ≤ y ≤ 1 , ale
jeżeli chodzi o x / z ?
0 ≤ x ≤ 1 czy też raczej −√4−y2 ≤ x ≤ √4−y2 ?
28 cze 22:39