f(x + h) − f(x) | ||
f'(x) = lim | ||
h |
√5 − (x+h)2 − √5 − x2 | ||
f'(x) = lim | = | |
h |
√5 − (x+h)2 − √5 − x2 | √5−(x+h)2+√5−x2 | |||
lim | * | |||
h | {√5−(x+h)2+√5−x2} |
5 − x2 − 2*x*h − h2 − 5 + x2 | ||
= lim | = | |
h*(√5 − (x + h)2 + √5 − x2) |
−2*x | ||
lim | = | |
√5 − (x + h)2 + √5 − x2 |
−x | ||
f'(x) = | ||
√5− x2 |
f(x)+h)−f(x0) | ||
lim h→0 | = | |
h |
√5−(1+h)2−√5−1 | ||
=lim h→0 | = | |
h |
√5−1−2h−h2−2 | ||
=lim h→0 | =........ poradzisz sobie z granicą? | |
h |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |