dx | |
=et | |
dt |
dt | |
=e−t | |
dx |
dy | dy | dt | ||
= | ||||
dx | dt | dx |
dy | dy | ||
= | e−t | ||
dx | dt |
d2y | d | dy | |||
= | ( | e−t) | |||
dx2 | dx | dt |
d2y | d | dy | dt | ||||
= | ( | e−t) | |||||
dx2 | dt | dt | dx |
d2y | d | dy | |||
= | ( | e−t)e−t | |||
dx2 | dt | dt |
d2y | d2y | dy | |||
=( | e−t− | e−t)e−t | |||
dx2 | dt2 | dt |
d2y | d2y | dy | |||
=e−2t( | − | ) | |||
dx2 | dt2 | dt |
d2y | dy | dy | |||
− | −2 | +2y=te5t | |||
dt2 | dt | dt |
d2y | dy | ||
−3 | +2yte5t | ||
dt2 | dt |
x3 | x3 | 1 | ||||
u(x)= | lnx−∫ | * | dx | |||
3 | 3 | x |
x3 | 1 | |||
u(x)= | lnx− | ∫x2dx | ||
3 | 3 |
x3 | 1 | |||
u(x)= | lnx− | x3+C | ||
3 | 9 |
1 | ||
u(x)= | x3(3ln|x|−1)+C | |
9 |
1 | 1 | x4 | 3 | ||||
∫u(x)= | x4(3ln|x|−1)− | ∫ | dx+C1x | ||||
36 | 9 | 4 | x |
1 | 1 | |||
∫u(x)= | x4(3ln|x|−1)− | ∫x3dx+C1x | ||
36 | 12 |
1 | 1 | |||
∫u(x)= | x4(3ln|x|−1)− | x4+C2+C1x | ||
36 | 48 |
1 | ||
∫u(x)= | x4(12ln|x|−4−3)+C2+C1x | |
144 |
1 | ||
∫u(x)= | x4(12ln|x|−7)+C2+C1x | |
144 |
1 | ||
y(x)=x( | x4(12ln|x|−7)+C2+C1x) | |
144 |
1 | ||
y(x)= | x5(12ln|x|−7)+C1x2+C2x | |
144 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |