Geometria analityczna
Adam: Uzupełnić równanie prostej l i płaszczyzny π, jeżeli l jest równoległa do wektora [2,−1,4], zaś
płaszczyzna π nie jest prostopadła do prostej l:
| | −x | | 2−y | | z−... | |
l: |
| = |
| = |
| , bo ... |
| | −4 | | .. | | .. | |
π:x+..y+..z+..=..
Niestety nie mam pojęcia jak podejść do tego zadania

Proszę o wskazówki.
28 cze 18:22
Godzio:
Co to znaczy, że prosta jest równoległa do wektora?
Kiedy wektory są równoległe?
28 cze 18:31
Adam: Wektory są równoległe, kiedy ich iloczyn wektorowy jest równy 0 ?
28 cze 18:37
Godzio:
Ok, ale tutaj to będzie mało skuteczna metoda.
Masz wektor [1,2,3], podaj DOWOLNY wektor równoległy do niego.
28 cze 18:38
Godzio: A pierwsze pytanie

?
28 cze 18:39
Adam: Na pierwsze nie znam odpowiedzi, a nad drugim myślę
28 cze 18:46
Adam: Chyba jestem za głupi, żeby to zrozumieć, nie mam pojęcia
28 cze 18:55
Adam: Z tym wektorem równoległym myślę, że będzie przyjmował takie wartości [−1,−2,−3]
28 cze 18:58
asd: Oki, jednak drugi wektor będzie wyglądał tak [2,4,6]
28 cze 19:10
5-latek: Warunek rownoleglosci wektorow niezerowych u i v
Wektory u i v sa rownolegle ⇔ gdy istnieje liczba k taka ze u=k*v (nad u i v strzałki )
czyli ux=k*vx, uy=k*vy uz=k*vz.
28 cze 19:12
asd: No dobra tylko nie wiem co dalej z tym pierwszym pytaniem.
28 cze 19:18
Godzio:
No dobra, prosta jest równoległa do wektora jeżeli wektor KIERUNKOWY prostej jest równoległy do
tego wektora. To teraz jak nazywa się postać prostej, którą masz podaną i co można z niej
odczytać?
28 cze 19:34
asd: Postać kanoniczna, możemy odczytać współrzędne punktu na prostej, oraz współrzędne wektora.
28 cze 19:40
Godzio:
No dobra, wycierpiałeś swoje
| x | | y − 2 | | z − COKOLWIEK | |
| = |
| = |
| |
| 4 | | − a | | b | |
[2,−1,4] || [4,−a,b]
2 * 2 = 4
2 * (−1) = −2 = − a ⇒ a = 2
2 * 4 = 8 = b
| | x | | y − 2 | | z | |
No to mamy równanie: |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | −2 | | 8 | |
Równanie płaszczyzny: x + y + z = 0
Sprawdźmy czy jest prostopadła do prostel l
<(1,1,1), (4,−2,8)> = 4 − 2 + 8 = 10 ≠ 0 nie są więc wszystko ok
28 cze 19:54
asd: O kurde, dzięki jeszcze przeanalizuje na innych przykładach, żeby sprawdzić czy rozumiem
28 cze 20:01
asd: Jeszcze mam pytanie do tej płaszczyzny, czy te punkty (1,1,1),(4,−2,8) mnożysz skalarnie ?
Dlaczego akurat takie równanie tej płaszczyzny ?
28 cze 20:08
asd: i dlaczego przy z możemy dać cokolwiek ?
28 cze 20:18
Godzio:
Z Twojego zapisu wywnioskowałem, że trzeba coś dopisać do tej płaszczyzny, ja dopisałem same
zera, punkt nie wpływa na równoległość / prostopadłość więc można dopisać cokolwiek się chce.
Tak, mnożę to skalarnie (wektory u i v są prostopadłe jeżeli ich iloczyn skalarny jest równy 0)
28 cze 20:47
asd: | | −x | |
A równanie kanoniczne przekształciłeś ? Bo pierwotnie było |
| ? |
| | −4 | |
28 cze 21:03
5-latek: | | x−x0 | | y−y0 | |
Nalezalo dlatego ze równanie kanoniczne jest takie |
| = |
| = |
| | vx | | vy | |
tutaj było
28 cze 21:20
asd: No ok, to dlaczego w tym przykładzie :
| | 3−x | | 2−y | | z−(−3) | | −4 | |
l: |
| = |
| = |
| przy z stoi (−3) a w mianowniku |
| |
| | | | 1 | | | | 6 | |
28 cze 21:49
asd: Oczywiście wektor [2,6,4]
28 cze 21:49
Adam: up
28 cze 23:07
Adam: up
28 cze 23:35