proszę o pomoc :))
help: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2
jest para liczb o przeciwnych znakach?
28 cze 17:34
5-latek:
28 cze 17:39
help: a mogę jakieś wytłumaczenie, czy coś takiego?
28 cze 17:40
Godzio:
Rozwiązanie ( x ) to punkt przecięcia się wykresów, chcemy aby był dwa rozwiązania o
przeciwnych znakach tzn. x1 < 0 i x2 > 0. Jeżeli poprowadzimy proste poziome y = m + 2 w
przedziale (1,∞) otrzymamy odpowiedź stąd m + 2 ∊ (1,∞) ⇒ m ∊ (−1,∞)
28 cze 17:49
5-latek:

To popatrz na ten wykres
czerwony to y=|x−1|
niebieski to y=2
zielona to y=1 to popatrz żeby prawa strona tego równania była rowna 1 to musimy wstawić
m=−1 wtedy mamy |x−1|=(−1)+2 (zobacz na te niebieskie kropki mamy jedno rozwiązanie x=0 i
drugie x>0 (czyli jeszcze nie to o co nam chodzilo
Teraz zauważ ze powyżej tej zielonej linii wykres y=|x−1| będzie przeciety w dwóch miejscach
o przeciwnych znakach .
Teraz napisz jakie musi być to m żeby y=|x−1| był przeciety w dwóch miejscach o przeciwnych
znakach
28 cze 18:04
5-latek: Za długo pisałem

Masz już odpowiedz
28 cze 18:05
help: Dziękuję
28 cze 18:06