Punkty wspolne plaszczyzn
Punkty: Mam pytanie:
jak robić zadania takiego typu: Znależć o ile istnieją punkty wspólne płaszczyzn :
π1 : x−y+3z=60
π2 : 2x+y−z=1
π3 : 4x−y+5z=13
28 cze 16:42
henrys: Przecięcie dwóch różnych płaszczyzn jest albo zbiorem pustym albo prostą.
Układ równań
28 cze 17:49
Punkty: No to jak robie ten uklad metoda Gaussa to mi wychodzi sprzeczny, czyli nie istnieja punkty
wspolne plaszczyzn?
28 cze 18:09
henrys: Zależy co chcesz znaleźć. Jak wrzucisz wszystkie trzy płaszczyzny do układu to dostajesz punkty
które należą to każdej z nich albo nie mają punktów wspólnych (ale wszystkie)
28 cze 18:15
henrys: każde dwie mogą mieć niepusta część wspólną a część wspólna wszystkich może być pusta.
28 cze 18:16
henrys: Jeżeli układ jest sprzeczny to nie ma punktów wspólnych dla wszystkich 3 plaszczyzn
28 cze 18:21
Punkty: A Ty jak bys zrobil w takim razie to zadanie, skoro tresc jest podana?
28 cze 18:37
henrys: Pewnie bym dopytał

, ale raczej sprawdzałbym dla każdych dwóch, bo gdyby dwie były równoległe
to wszystkie trzy nie miałyby punktów wspólnych.
28 cze 18:42
henrys: Z polecenia wydaje mi się, że należy sprawdzać właśnie dla każdych dwóch.
28 cze 18:44