trygonometria
bimbam: dlaczego
2sin(4x)cos(3x)+2sin(4x)cos(x) =
4sin(4x)cos(2x)cos(x)
skąd jest ta 4
to jest chyba suma iloczynów różnych kątów, bo są cos(3x) i w drugim cos(x)
28 cze 14:57
Saizou :
2sin(x+y)=2(sinxcosy+cosxsiny)=2sinxcosy+2cosxsiny
28 cze 15:00
bimbam: nadal nie rozumiem
28 cze 17:11
Eta:
wyłączamy
2sin(4x) przed nawias z obydwu składników
| | 3x+x | | 3x−x | |
2sin(4x)*[cos(3x)+cos(x)]= 2*sin(4x)* 2*cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
=
4*sin(4x)*cos(2x)*cos(x)
28 cze 20:38
bimbam: teraz rozumiem
28 cze 21:23
Eta:
28 cze 22:44