równanie z pierwiastkami
ehehehe: jak się do tego zabrać, żeby się za dużo nie naliczyć?
x+√x+1+√x−1+√x2−1=4
28 cze 14:34
ZKS:
| | 1 | |
Zauważ, że |
| (√x + 1 + √x − 1)2 = x + √x2 − 1. |
| | 2 | |
28 cze 14:50
ICSP: wzór : (a + b + c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2ac + 2bc
Po ustaleniu dziedziny przemnóżmy nasze równanie przez 2 :
2x + 2
√x + 1 + 2
√x − 1 + 2
√x2 − 1 = 8
x + 1 + x − 1 + 1 + 2
√x −1*1 + 2
√x + 1*1 + 2
√x2 − 1 = 9
(
√x + 1 +
√x − 1 + 1)
2 = 3
2
√x + 1 +
√x − 1 + 1 = 3
√x + 1 +
√x − 1 = 2 //
2
2x + 2
√x2 − 1 = 4
x +
√x2 − 1 = 2
√x2 − 1 = 2 − x //
2 jeśli tylko x < 2
x
2 − 1 = 4 − 4x + x
2
4x = 5
| | 5 | |
x = |
| ∊ [1,2] czyli jest rozwiązaniem. |
| | 4 | |
28 cze 14:55
5-latek: No jeśli nie chce się naliczyć to można jeszcze prościej to zrobić
Wpisac do wolframa
28 cze 14:57