rozwiaz rownanie
luki: y"+3y'−4y=3−4x
powie ktos jak sie to robi?
rozwiaz rownanie w poleceniu
28 cze 13:48
AG: Najpierw liczysz y'' + 3y'−4y = 0, czyli m2+3m−4 = 0. Wyliczasz m1, m2 i wstawiasz do wzoru
C1*em1*x + C2 *em2*x. Potem liczysz dwie pochodne z Ax+B (podstawienie za funkcję
po prawej) i przyrównujesz do tejże funkcji. Robisz porównanie współczynników, wyliczasz A i
B, wstawiasz do podstawienia i dodajesz do wyniku C1*em1...
28 cze 13:59
AG: A no i zapomniałem. Te pochodne z podstawienia podstawiasz za y'' + 3y' −4y, czyli właściwie,
jeżeli podstawienie nazwiemy h(x), to mamy w tym przypadku h''(x) + 3h'(x) − 4h(x) = 3−4x
28 cze 14:02
luki: podasz mi ten ogolny wzor jeszcze i gdzie sie wstawia to co wyjdzie z tych rownan?
dzieki wielkie bardzo pomogles

tak myslalem ze sie tak to iczy ale wolalem sie upewnic
28 cze 14:22
28 cze 14:40
ICSP: x'' + 3x' − 4x = 3 − 4t
Tworzymy wielomian charakterystyczny:
r
2 + 3r − 4 = 0
r = −4 v r = 1
Do bazy wchodzą : x
1 = e
−4t , x
2 = e
t
x(t) = C
1x
1 + C
2x
2 = C
1e
−4t + C
2e
t
Stałe C
1 , C
2 doliczamy z układu równań :
C
1'x
1 + C
2'x
2 = 0
C
1'x
1' + C
2x
2' = 3 − 4t
Mamy zatem :
C
1'e
−4t + C
2'e
t =0
−4C
1'e
−4t + C
2'e
t = 3 − 4t
Pod odjęciu stronami dostajemy :
| | 1 | |
5C1'e−4t = 4t − 3 ⇒ C1 = |
| ∫(4t − 3)e4t dt = ... |
| | 5 | |
oraz
| | 3 − 4t | | 1 | | 3 − 4t | |
C2'et = −C1'e−4t = |
| ⇒ C2 = |
| ∫ |
| dt |
| | 5 | | 5 | | et | |
Wystarczy policzyć te całki.
28 cze 14:44
luki: dzieki

juz czaje
28 cze 15:58
Mariusz: Ten układ możesz dostać wstawiając x(t)=C1(t)x1(t)+C2(t)x2(t)
Wielomian charakterystyczny dostajesz wstawiając x(t)=eλt
ale to już łatwo zauważyć z tego co napisał ICSP
28 cze 16:30
ledzeppelin: najpierw chyba wypadałoby zapytać czy wolisz liczyć metodą przewidywań czy uzmienniania stałej
?
28 cze 16:45
Mariusz: ledzeppelin uzmiennianie stałej jest bardziej ogólne
28 cze 17:15
luki: dla mnie to bez roznicy juz to ogarnalem

ale wole metoda przewidywania bo po prawej stronie
latwo jest odgadac ogolne rownanie i potem liczyc pochodne

dziekuje panowie i panie za pomoc

pozdrawiam
28 cze 20:56