parametr
Asmander: dla jakich wartości parametru m równanie x2 −3x +m2 −6m + 9=0 ma dwa różne rozwiązania,
których suma sześcianów wynosi 27
czyli
Δ>0
x13 + x23=27
tak i teraz obliczyć wystarczy?
28 cze 13:30
ICSP: 
. Wystarczy obliczyć.
28 cze 13:32
Janek191:
Tak
28 cze 13:33
5-latek: tak tylko x13+x23 sprowadz do postaci gzie skorzystasz z ew zorow Viete"a
28 cze 13:33
Asmander: (x1 + x2)(x12 − x1*x2 + x22) =27
dobrze?
28 cze 13:37
ICSP: (x1 + x2)3 = ...
28 cze 13:38
Janek191:
28 cze 13:39
krzyś:
x13+x23= (x1+x2)3− 3x1*x2(x1+x1)
i teraz wzory Viete'a
28 cze 13:39
Asmander: a no rzeczywiście

x
13+x
23= (x1+x2)3− 3x1*x2(x1+x1)
dzięki
28 cze 13:40
krzyś:
Poprawka w drugim nawiasie oczywiście ma być : (x1+x2)
28 cze 14:00