całka
azeta: mam taką całkę
rozpisuję ją tak:
| | x+1 | | 1 | |
∫ |
| dx−2∫ |
| dx, przez podstawienie t=x+1, ale dalej mi wychodzi inny |
| | 3√x+1 | | 3√x+1 | |
wynik niz w odpowiedziach :x
28 cze 12:36
Janek191:
t = x + 1 ⇒ dt = dx
| | x + 1 | | 1 | |
∫ |
| dx − 2 ∫ |
| dx = |
| | 3√x + 1 | | 3√x + 1 | |
| | t dt | | dt | |
= ∫ |
| − 2 ∫ |
| = ∫ t23 dt − 2 ∫ t−13 dt = |
| | 3√ t | | 3√ t | |
28 cze 12:42
azeta: | | 3 | |
tak też zrobiłem Janku, jednak w odpowiedziach mam: |
| (x−4)3√(x+1)2, wolfram w sumie |
| | 5 | |
podaje taka sama odpowiedz− nie wiem co jest nie tak
28 cze 12:45
henrys: | tt2\3 | | t2\3 | | 3 | | 3 | |
| −2* |
| =( |
| (x+1)−3)(x+1)2\3= |
| (x+1−5)(x+1)2\3= |
| 5\3 | | 2\3 | | 5 | | 5 | |
28 cze 12:52
Janek191:
Mnie wyszło to samo.
Może jest błąd w odpowiedzi ?
28 cze 12:55
ZKS:
| 3 | | 3 | |
| t5/3 − 3t2/3 + C = |
| t2/3(t − 5) + C |
| 5 | | 5 | |
28 cze 12:56
henrys: Wszystko jest ok
28 cze 12:58
azeta: mhm, czyli to po prostu przekształcenia

jak bede mial jeszcze z czyms problem to bede tutaj
wrzucal

dzieki!
28 cze 12:58
azeta: a taka:
| | | | 1 | |
∫ |
| dx |
| jest w potędze, takiej całki nie wiem jak ugryźć, notabene liczę |
| | x2 | | x | |
swoje pierwsze całki
28 cze 13:31
28 cze 13:32
28 cze 13:43
azeta: ehh pomyliło mi się.. tak zacząłem ale napisalem że dt=ln|x|dx, pokiełbasiło się
28 cze 14:02
azeta: | | 1 | |
∫ |
| dx, całka wydaje się dla mnie jakaś nieskomplikowana podstawienie t=ex nasuwa |
| | ex+e−x | |
się od razu, jednak po zróżniczkowaniu wychodzi dt=e
xdx, i jakoś nie wychodzi mi całe to
podstawienie.. mógłby ktoś mnie naprowadzić?
28 cze 18:53
J:
Pomnoz licznik i mianownik przez ex potem podstawieni
t = ex
28 cze 18:56
azeta: ehh czasami takie proste rozwiązania przychodzą najtrudniej
28 cze 19:00
azeta: | | 1 | |
∫ |
| dx hm no widzę tutaj jakąś pochodną ln|x|.. ale jest ln 2|x|  , jak to |
| | x√1−ln2|x| | |
ruszyc? przez częsci na pewno?
30 cze 21:19
J:
| | 1 | |
podstawienie: lnx = t , |
| dx = dt |
| | x | |
30 cze 21:21
J:
formalnie napisz: lnIxI = t
30 cze 21:27
Mariusz: arcsin(ln|x|)+C
30 cze 22:05
azeta: dzięki, a (ln|arctgx|)' kurcze nie moge sobie poradzic z taką pochodną... mogłbym mi to ktos
rozpisac

?
1 lip 17:25
azeta: ogolnie jakos pochodna logarytmu ln mi nie idzie, jest jakiś wzór ogólny na pochodną
(lnn|f(x)|)', próbuję sobie jakos to wyobrazic no i nic ;x
1 lip 17:29
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(ln(arctgx))'= |
| *(arctg(x))'= |
| * |
| |
| | arctgx | | arctg(x) | | 1+x2 | |
1 lip 17:36
azeta: hmm mam pewną całkę, musze nad nią troche posiedziec− jak bede mial chwile to wrzuce
rozwiaznaie

dzieki Mila!
1 lip 17:59
azeta: no jednak nie daje rady
| | ln|arctgx|dx | |
∫ |
| , widzę tutaj pochodną arctgx ale nic poza tym  |
| | 1+x2 | |
2 lip 18:46
azeta: t=arctgx
∫ln|t|dt, aha i przez części?
2 lip 18:47
azeta: | | 1 | |
i teraz ∫ln|t|dt. to jest t*ln|t|−∫t* |
| dt=tln|t|−t tak, ehh  |
| | t | |
2 lip 18:49
J:
Tak ...... + C
2 lip 19:46
azeta: a taka:
∫x*e
x2(x
2+1)dx
robię podstawienie
t=x
2
| | 1 | |
czyli |
| ∫et(t2+1)dt i tutaj troszeczkę się gubię, bo pewnie przez części teraz, ale |
| | 2 | |
kurczę nie widzę :C
sory że ja tak cały czas pytam, czasami będąc samoukiem ociupinkę trudno
5 lip 11:54
J:
Najpierw rozbij na dwie calki
5 lip 12:01
azeta: | 1 | | 1 | |
| ∫tetdt+ |
| ∫e tdt, calkowanie przez czesci mi jeszcze troche nie idzie  |
| 2 | | 2 | |
5 lip 12:02
J:
Tam ma byc t2 ... dwukrotnie przez czesci v' = et
5 lip 12:07
azeta: hmm nie widzę tego t
2 tam, dzięki J, teraz musze leciec ale wroce do tej calki jeszcze
5 lip 12:16
J:
sorry... et i raz przez czesci
5 lip 12:23
J:
nie....ma byc t2
5 lip 12:25
azeta: hmm chwila minęła jednak dalej nie mogę dojść do rozwiązania tej całki:
∫xex2(x2+1)dx
8 lip 15:48
J:
Patrz 12:02 ..tylko w pirwszej calce ma byc et*t2
8 lip 16:04
J:
sorry...jest dobrze...e
t*t
8 lip 16:15
azeta: no tak.. w sumie sam wprowadzilem to zamieszanie

spróbuje dojsc do konca i wrzuce rozw
8 lip 16:31
azeta: czyli po podstawieniu jest
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫et(t+1)= |
| ∫tetdt+ |
| ∫etdt= |
| (t*et)− |
| ∫etdt+ |
| ∫etdt= |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czemu to wydawało sie takie trudne a bylo takie proste xd?
8 lip 16:38
azeta: ehh
8 lip 16:38
azeta: a czy taką całkę"
∫x
4(1+x)
3dx da się rozwiązać jakoś "sprytniej" niż przez wymnażanie i ze wzoru na
9 lip 16:55
RJS:
Pierwsza myśl to przez części.
9 lip 17:01
azeta: faktycznie, dzięki
9 lip 17:49
azeta: ∫e
x*cosxdx=?
przez części, mógłby ktoś mi to rozpisać

?
11 lip 17:25
henrys: u=e
x, v'=cosx
u'=e
x, v=sinx
∫e
xcosxdx=e
xsinx−∫e
xsinxdx=
u=e
x, v'=sinx
u'=e
x, v=−cosx
∫e
xcosxdx=e
xsinx+e
xcosx−∫e
xcosxdx
2∫e
xcosxdx=e
xsinx+e
xcosx
| | 1 | |
∫excosxdx= |
| ex(sinx+cosx) |
| | 2 | |
11 lip 17:56
azeta: hmm całka potraktowana jako "równanie", rozumiem. ciekawe, dzięki

a tutaj kolejna całka:
przez części, prawda?
w sumie chyba każdą całkę postaci ∫x
n*ln
m|x|dx liczy się przez części, mam rację

?
oczywiście o odpowiednich n i m
14 lip 21:24
J:
tak ... i w tym konkretnym przypadku wystarczy dwukrotnie przez części
| | ln2IxI | | lnIxI | | 1 | |
wynik: − |
| − |
| − |
| + C |
| | 4x4 | | 8x4 | | 32x4 | |
16 lip 13:51
azeta: a taka całka:
rozwiązuję ją w ten sposób, lecz później się gubię
| | 1 | | 2x−1 | | 3 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx=....  |
| | 2 | | x2−x+1 | | 2 | | x2−x+1 | |
2 sie 13:09
azeta: | | 1 | | 3 | |
ta druga całka to jakoś próbowałem podstawiać.. , mianownik to (x− |
| )2+ |
| ale nic mi |
| | 2 | | 4 | |
to nie daje
2 sie 13:11
azeta: ależ oczywiście... zapomniałem że to podstawienie wygląda trochę inaczej xd
2 sie 13:20
J:
| | dx | | 2 | | 2x − 1 | |
druga całka: = ∫ |
| = |
| arctg( |
| ) |
| | | | √3 | | √3 | |
| | dx | | 1 | | x | |
korzystasz ze wzoru: ∫ |
| = |
| arctg |
| + C |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
2 sie 14:37
J:
| | 1 | | 2x−1 | |
ostateczny wynik: |
| lnIx2−x+1I + √3arctg( |
| ) + C |
| | 2 | | √3 | |
2 sie 14:44
azeta: tak tak, dzięki J

ja zawsze korzystam przy takiej całce gdy jest w mianowniku trójmian i Δ<0, postać kanoniczna i
podstawienie:
x−p=
√qt, ale wychodzi w rezultacie na to samo.
2 sie 21:06
azeta: wracając do całek:
| | 3x2−5x+2 | | 3x2−5x+2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x3−2x2+3x−6 | | (x−2)(x2+3) | |
i teraz rozkładam:
3x
2−5x+2=a(x
2+3)+b(x−2)
"a" wychodzi od razu bo podstawiam x=2
ale co z b?
na liczbach zespolonych znam się nie za bardzo

ale na czuja widzę, że x
2+3 ma pierwiastki
x=i
√3 i x=−i
√3, ale jednak podstawiając x=i
√3 nie wychodzi mi z tego nic
16 sie 13:55
azeta: hmm juz widzę, źle rozkładam− prawda?
zawsze miałem takie całki gdzie zawsze były a(x−x
1) itd
teraz moje pytanie, dlaczego tam powinno być
| | ax+b | | c | |
U{3x2−5x+2}{x3−2x2+3x−6)= |
| + |
| |
| | x2+3 | | x−2 | |
czy jak pojawia się w rozkładzie ax
2+bx+c w mianowniku o Δ<0 to w liczniku pojawia się gx+f?
16 sie 13:59
Mila:
| 3x2−5x+2 | | Ax+B | | C | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| (x2+3)*(x−2) | | x2+3 | | x−2 | |
3x
2−5x+2=(Ax+B)*(x−2)+C*(x
2+3)⇔
x=0⇔−2B+3C=2
| | 4 | |
x=2⇔C*(4+3)=3*4−5*2+2⇔7C=4⇔C= |
| |
| | 7 | |
| | 1 | | 4 | |
x=1⇔(A+B)*(−1)+4C=0⇔(A− |
| )*(−1)+4* |
| =0 |
| | 7 | | 7 | |
| 3x2−5x+2 | | 17x−1 | | 4 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+3)*(x−2) | | 7*(x2+3) | | 7*(x−2) | |
===========================
Albo tak:
3x
2−5x+2=Ax
2−2Ax+Bx−2B+Cx
2+3C⇔
3x
2−5x+2=(A+C)x
2+x*(−2A+B)+3C−2B⇔
A+C=3
−2A+B=−5
−2B+3C=2
========
2A+2C=6
−2A+B=−5
+−−−−−−−−−−−−⇔B+2C=1 i −2B+3C=2
2B+4C=2
−2B+3C=2
=======
16 sie 23:24
azeta: dziękuję Mila
17 sie 15:15
Mila:
Załóż nowy wątek.
17 sie 22:02