matematykaszkolna.pl
funkcja Dirichleta 5-latek: zadanie : Funkcja Dirichleta nazywamu funkcje D(x)={ 1 dla x∊W {0 dla x∊R\ W Jak wygląda wykres tej funkcji ? Uzasadnij ze jest to funkcja okresowa . Podaj kilka okresow tej funkcji czy istnieje okres zasadniczy?
28 cze 12:29
Hugo: rysunekW − wymierne? Jezeli mają sie przeplatac to nie da sie bz posrednio określić bo w dowolnym przdziale jest nieskonczenie wiele liczb rzeczywistych i wymiernych. z okresami to nie wiem
28 cze 13:45
5-latek: Myslisz z etak wlasnie będzie wygladal ten wykres ?
28 cze 13:53
Saizou : no tak, bo zbiór liczb wymiernych (jak i niewymiernych) jest gęsty, tzn. że pomiędzy dwa dowolne elementy tego zbioru upchniesz jeszcze jakiś element z tego zbioru. Okres podstawowy (zasadniczy) nie istnieje emotka
28 cze 13:55
5-latek: Dobrzeemotka
28 cze 13:57
krzyś: rysunek z "dziurkami " dla niewymiernych i "dziurkami" dla wymiernych
28 cze 13:58
5-latek: Dziekuje za wykres emotka
28 cze 14:05
b.: okresem jest każda liczba wymierna (dodatnia, jesli żądamy, by okres był dodatni)
28 cze 18:13
5-latek: Czescemotka Tak mam w odpowiedzi (nie chciałem do niej zagladac Jeśli możesz to zapisz to (może wzorem ) albo wytłumacz dlaczego nie ma okresu zasadniczego
28 cze 18:17
b.: okres zasadniczy to okres równy inf{T>0: T jest okresem funkcji} tutaj to infimum wychodzi zero, a zero (z definicji) nie jest okresem, więc okresu zasadniczego nie ma
28 cze 21:23
5-latek: Rozumiem już dlaczego Z dolu ogranicza zero
28 cze 21:31