...
Phoebe Campbell:
http://www.zadania.info/d1620/7019118
Możecie mi wytłumaczyć jak to zostało rozwiązane?
Nie rozumiem tego co tam jest napisane. Ja zawsze wypisywałem
wszystkie liczby i skreślałem boczne dochodząc do środka.
28 cze 11:23
5-latek: Skoro korzystasz z tamtego forum to przecież tam masz napisane na dole każdego zadania ze
jeśli czegos nie rozumiesz to zebys do nich napisał .
Dlaczego tego nie zrobisz ?
28 cze 11:33
Phoebe Campbell: Zgłosiłem za pomocą tego formularza kilka błędów w zadaniach,
a administrator ich nie poprawił więc zakładam, że odpisać
też nie będą chcieli...
28 cze 11:39
5-latek: No chyba ze tak jest jak piszsesz
28 cze 11:41
Lorak: Przy dwudziestu danych, mediana to średnia arytmetyczna 10 i 11 danej.
Bez rozpisywania zauważyli, że 10 i 11 dana to 15 lat. No i to zauważanie, to jest najlepszy
sposób, bo co jeśli będzie z 50 danych, też będziesz wszystkie wypisywał?
28 cze 13:19
krzyś:
a
1, a
2,.....,
a10.a11, a
12,...... ,a
20
a
10=15 lat , a
11=15 lat
| | a11+a12 | | 15+15 | |
m= |
| = |
| = 15 lat |
| | 2 | | 2 | |
28 cze 13:21
krzyś:
mała poprawka w zapisie
28 cze 13:23
Phoebe Campbell:
A skąd wzięliście to, że "przy dwudziestu danych, mediana to średnia arytmetyczna 10
i 11 danej"?
28 cze 13:29
28 cze 13:32
Phoebe Campbell: No to już wszystko jasne, dzięki
28 cze 13:35
krzyś:
| | a50+a51 | |
100 wyrazów (uporządkowanych rosnąco) to m= |
| |
| | 2 | |
101 wyrazów to m= a
51
1200 wyrazów ( uporządkowanych malejąco ..... to m=.......
1205 wyrazów to m=.....
wniosek ......
15 204 wyrazów m=...
16 305 wyrazów m=...
podaj odpowiedź ....
28 cze 13:36
Phoebe Campbell:
dla 1200 m=(a600+a601)/2
dla 1205 m=a603
dla 15204 m=(a7602+a7603)/2
dla 16305 m=a8153
28 cze 13:39
krzyś:
No i wszystko jasne ( zapamiętaj )
28 cze 13:40
Phoebe Campbell:
28 cze 13:41
5-latek: Pieknie wytłumaczone
krzyś 
Pozdrawiam
28 cze 13:44