plaszczyzna
ferdek: dane sa punkty A(1,2,−1),B(2,0,3) oraz C(0,2,−1) wyznacz rownanie prostej AB oraz rownanie
plaszczyzny ABC.pomozcie
28 cze 11:12
5-latek: Rownanie prostej
AB(wektor rownolegly ) to =[1 −2 4 ]
Rownanie prostej to
Z plaszczyzna zajrzyj do notatek
28 cze 11:57
ferdek: wlasnie plaszczyzny nie ogarniam

pomozesz?
28 cze 12:54
Janek191:
Niech
A =( 1,2,− 1) B = ( 2 , 0 , 3) C = ( 0, 2 , − 1)
→
v1 = [ 2 − 1, 0 − 2, 3 − (−1) ] = [ 1, − 2, 4]
→
v2 = [ 0 − 1, 2 − 2, − 1 − (−1) ] = [ − 1, 0, 0]
Równanie płaszczyzny
I x − 1 y − 2 z + 1 I
det I 1 − 2 4 I = 0
I − 1 0 0 I
det − wyznacznik
− 4 y − 2 z + 6 = 0 / : ( − 2)
Odp. 2 y + z − 3 = 0
================
28 cze 13:25
ferdek: skad sie wziela ta 6?
28 cze 13:44
Janek191:
det [ ] = (x −1)*(−2)*0 + (y−2)*4*(−1) + (z+1)*1*0 − ((−1)*(−2)*(z+1)+1*(y−2)*0+(x−1)*0*4)) =
= − 4 y + 8 −2*( z + 1) = − 4 y + 8 − 2 z − 2 = − 4 y −2 z + 6
28 cze 15:03