Bardzo proszę o pomoc
Ania: Jak rozwinąć w szereg Maclaruina funkcję x*arcsinx?
Czy ktoś powie mi po kolei jak to się rozwija?
1. f(x)=x*arcsinx, f(0)=0
2. f ' (x) =0
28 cze 10:38
Mariusz: Całkujesz i dostajesz arcus sinusa
Gdy zwiększysz wykładnik x o jeden otrzymasz xarcsinx
28 cze 11:04
Mariusz: | 1 | | | (−1)n | |
| (1*3*5*...*(2n−1)) | | 2n | |
| |
| =∑(−1)n |
| x2n |
| √1−x2 | | n! | |
| 1 | | | (−1)n | |
| (1*3*5*...*(2n−1)*2*4*6*...*2n) | | 2n | |
| |
| =∑(−1)n |
| x2n |
| √1−x2 | | n!*2*4*6*...*2n | |
| 1 | | (2n)! | |
| =∑ |
| x2n |
| √1−x2 | | 4n (n!)2 | |
| | (2n)! | |
arcsin(x)=∑ |
| x2n+1 |
| | 4n (n!)2(2n+1) | |
| | (2n)! | |
xarcsin(x)=∑ |
| x2n+2 |
| | 4n (n!)2(2n+1) | |
28 cze 11:31