aa
Hugo: Ile jest liczb całkowitych w zbiorze S = {1, 2, . . . , 1000} które są podzielne
przez 5 lub 4 lub 6.
1000/5 = 200
1000/4 = 250
1000/6 = 166 i 2/3
ale one sie powtarzaja więc trzeba odjąć przypadki
1000/(4*5)=50
1000/(6*5)=33
1000/(4*6)=41
Czyli: 200+250+166 − 50−33 −41=492?
27 cze 23:37
Marcin: Hugo Ty to wszystko masz na dyskretnej?

Miałem bardzo podobne rzeczy do tych, które tutaj
wrzucasz
27 cze 23:39
henrys: i dobrze Ci wychodzi?
27 cze 23:43
Mila:
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
27 cze 23:45
henrys:
27 cze 23:45