aa
Hugo: Niech X = {1,2,3,4}. Na zbiorze X x X definiujey reacje R w następujący sposob: (x,y) ∊ R
jeżeli x<= y. Które z własności Z,S,P,AS,PZ posiada relacja R?
Z − zwrotna
S − symetryczna
P − przechodnia
AS − asymetryczna
PZ ? co to?
27 cze 23:08
Hugo: Z) 1≤4 tak ale np 5≤2 nie czyli −−− nie jest
S) jeżeli xpy to ypx ; 1<= 4 to nie znaczy ze 4<=1 −− nie jest
P) jezeli 1<= 2 i 2<=3 to 1<=3 −− prawda

AS) jeżeli xpy to ypx gdy x = y ; nie ma takich samych liczb czyli −−nie jest
PZ?
dobrze mam

?
27 cze 23:11
Marcin:
x≤x ? zwrotna.?
x≤y ⇒ y≤x ? − symetryczna?
(x≤y ⋀ y≤z) ⇒ x≤z? − przechodnia?
(x≤y ⋀ y≤z) ⇒ x=y − antysymetryczna?
27 cze 23:15
Ktos: Pz to moze przeciwzwrotnosc,
27 cze 23:16
Marcin: Pewnie tak
27 cze 23:18
Hugo: 
no wlasnie
czyli jak to określić że jeżeli dlax<=y jest to dla y<=x nie jest?
wtedy tak

i by bylo
3<=5 ale 5<=3 nie jest
27 cze 23:27
Marcin: No tak.
I dalej podobnie.
1≤2 ⋀ 2≤3 ⇒ 1≤4 − prawda.
27 cze 23:47
Janek191:
Pytanie: skąd wzięliście liczbę 5 , jeżeli X = { 1,2,3,4} ?
28 cze 09:28