Oblicz
Llo: ((√13+2)1/2−(√13−2)1/2)2*cos23pi=
27 cze 22:15
Llo: Potrzebuję szybkiej pomocy.Sprawdziłam że wynik to będzie √13−3 tylko nie wiem jak to wyliczyć
27 cze 22:42
5-latek: Zapisz to tak
(
√√13+2 −
√√13−2)
2*cos2/3π=
| | 2 | |
=(√13+2− 2*√(√13+2)(√13−2)+√13−2)*cos |
| π= |
| | 3 | |
wzory zastosawane
a
1/2=
√a
(a−b)
2=
√a*
√b=
√a*b
(a+b)(a−b)=
| | 2 | |
cos |
| π ile wynosi to sobie znajdz |
| | 3 | |
27 cze 22:52
Janek191:
| | 2π | |
((√13 + 2)0,5 − ( √13 − 2)0,5)2 * cos |
| = |
| | 3 | |
=[
√13 + 2 − 2*((
√13 +2)*(
√13 −2))
0,5 +
√13 − 2 ]* cos ( 90+30)
o =
= [ 2
√13 −2*(13 − 4)
0,5]* ( − 0,5) = ( 2
√13 − 6)*( −0,5) = 3 −
√13
27 cze 22:53
Llo: cos 2/3= −1/2
więc wynik będzie −√13+3
27 cze 23:05
Llo: Ok wynik jest dobrze pięknie dziękuję
27 cze 23:06