studia - statystyka - rozklady
Adam: Proszę o pomoc.
W zakładzie X zbadano 500 urządzeń spośród nowo wyprodukowanej partii i otrzymano
następujący rozkład liczby usterek:
Liczba usterek 0 1 2 3 4 5 6
Liczba urządzeń 112 168 119 63 28 9 1
Wyznaczyć:
a) na poziomie ufności 0,95 przedział ufności dla przeciętnej liczby usterek w produkowanych
urządzeniach w zakładzie x (Ubeta=1,96).
b) przedział ufności na poziomie ufności 0,99 dla odchylenia standardowego usterek
(Ubeta = 2,576)
Jaki jest wzór w tym przypadku na estymator wartości średniej i estymator wariancji?
Czy x− estymator w. średniej, liczymy w ten sposób?
x= 1/500*(168+238+189+112+45+6) = ...
x=1.516