Odwrotna
5-latek: Zadanie :
Udowodnij z e funkcja odwrotna do funkcji rosnącej jest rosnaca , odwrotna do funkcji malejącej
jest malejaca .
27 cze 18:35
5-latek: Skoro rosnaca to y=ax+b i a>0
| | b−y | |
to ax=b−y to x= |
| i jak tutaj zamienixc zmienne żeby dostać odwrotna funkcje ? |
| | a | |
27 cze 18:43
5-latek: czy to będzie tak
27 cze 18:46
Metis: Jeżeli uogólniamy to do funkcji liniowej to wydaje mi się, że jeśli
y=ax+b i a>0
to odwrotną funkcją do tej jest:
y=ax+b
y−b=ax
27 cze 19:00
Metis: | | y−b | |
Przepraszam, tam oczywiście |
| |
| | a | |
27 cze 19:02
27 cze 19:09
5-latek: Czesc

Nie wiem czy dobrze zroblilem ze sprowadziłem to do funkcji liniowej ale to jest zadanie z 1
klasy liceum (starego ) z dzialu o funkcjach Teraz tak patrze ale Twoje obliczenia co do tej
funkcji sa dobre
| | x | | b | |
Wiec funkcja odwrotna będzie y= |
| − |
| |
| | a | | a | |
I teraz należy dac warunek x
1<x
2⇒f(x
1)<f(x
2) i policzyć
27 cze 19:11
Metis:
27 cze 19:28
henrys: Jeśli rzeczywiście dla liniowej to już nie musisz sprawdzać tego warunku, bo a>0.
27 cze 19:33
5-latek: Dobrze
27 cze 19:41
5-latek: A jeśli byłoby ogolnie to wtedy jak ?
27 cze 19:59
henrys: Jeżeli f:X→Y jest rosnąca, to wraz ze wzrostem argumentów wartości f(x) rosną.
f−1 jest funkcją odwrotną do f czyli f−1(f(x))=x. Wraz ze wzrostem argumentów f(x) rosną
wartości(wartością jest x).
27 cze 20:25
5-latek: Dziekuje Ci
27 cze 21:29