uklad
biedny student: rozwiąz w zależności od parametru ****
x + (p−2)y − 2pz = 4
px + (3−p)y + 4z = 1
(1+p)x + y + 2(2−p)z = 7
wyznacznik macierzy A (3x3) wychodzi 0
jak to rozwiązać, proszę o jakas wskazówke.
27 cze 17:38
5-latek: A czy czasami wyznacznik W nie jest zależny od parametru p i nie wyjdzie 0 ?
27 cze 17:54
biedny student: Jest to uklad 3 gdzie liczba niewiadomych = liczbie równań.
więc ogólnie zawsze liczyłam det A (3x3) jeśli był ≠ 0 to istnialo jedno rozw.
potem liczylam co się dzieje dla p = ... , p = .....
Tutaj wyznacznik 3x3 wychodzi zero, więc nie wiem jak znaleźć te parametry ...
27 cze 17:57
biedny student: z cramera.
liczyć Wx, Wy, Wz ?
27 cze 18:01
5-latek: Wedlug mnie wyznacznik będzie taki
|1 p−2 −2p |
p 3−p 4 |
|1+p 1 4−2p|
=============
| 1 p−2 −2p|
| p 3−p 4|
27 cze 18:01
5-latek: No ale skoro napisalas ze W=0 to chyba nie możesz z Cramera
27 cze 18:02
27 cze 18:06
biedny student: wiem jaka jest postac wyznacznika

obliczylam go
wyszlo 0
wolfram potwierdza.
nie wiem jak to dalej rozwiązać
jak znaleźć te parametry
27 cze 18:07
5-latek: Skoro wychodzi W=0 to według mnie nie będzie on oznaczony
Wiec teraz musisz zbadac kiedy będzie nieoznaczony i sprzeczny
Ale nie chce Cie wprowadzać w blad .
Może to trzeba zbadac Gausem lub Tw. Krocnera Cappelego (nie wiem
Moze ktoś podpowie
27 cze 18:14
biedny student: Δ
27 cze 19:09
henrys: Dodajesz pierwszy wiersz do drugiego i odejmujesz od trzeciego (tak wyznaczysz z).
Dla p≠2 masz jedno rozwiązanie, dla p=2 brak rozwiązań. Jak się nie machnąłem.
27 cze 19:30
henrys: aj pomyliłem się, układ jest sprzeczny dla każdego p.
27 cze 21:12
biedny student: Dlaczego ?
28 cze 09:49
henrys: dodaj pierwszy wiersz do drugiego i to wszystko odejmij od trzeciego
28 cze 10:33
biedny student: ahaaaa

dzięki
28 cze 20:35