matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to rozwiązać?
damian944:
jak rozwiązać takie zadanie
http://scr.hu/0e83/3zfm6
27 cze 16:24
Benny:
Reguła de l'Hospitala?
27 cze 16:26
Mariusz:
1
(x−2)−(x−3)
=
x
2
−5x+6
(x−3)(x−2)
ln(4x−11)
ln(4x−11)
lim(x→3)
−lim(x→3)
x−3
x−2
ln(4x−11)
=lim(x→3)
x−3
1
=lim(x→3)ln(4x−11)
x−3
t=x−3 x=t+3
1
=lim(t→0)ln((4t+1)
)
t
4
=lim(t→0)ln((4t+1)
)
4t
4
=ln(lim(t→0)(4t+1)
)
4t
=ln(e
4
)=4
27 cze 19:55
damian944:
Dziękuję
28 cze 07:04