równania różniczkowe
JK: a) xy'−2y=xe
−1x
pomoże ktoś?
b) y'=y
2 / x
2 +2xy
bardzo proszę
27 cze 15:35
ICSP: a) równanie liniowe pierwszego rzędu
b) niewyraźny zapis.
27 cze 15:51
Mariusz: ICSP to jest raczej równanie Bernoulliego
Gdyby miało być jednorodne to by dał nawias
27 cze 19:13
JK: nie do końca raczej Bernulli, bo nie mam y do potęgi przecież ...w p.pnk a).
b) y'=y2(x2+2xy
27 cze 19:41
Mariusz: Mnie chodziło o b) bo tam ICSP miał wątpliwości
poza tym równanie liniowe pierwszego rzędu to szczególny przypadek równania Bernoulliego
nawet całkują się te równania tak samo
27 cze 20:29
ICSP: b) właśnie bardziej obstawiałem jednorodne
27 cze 20:33
ICSP: i faktycznie miałem racje. Wystarczy podzielić licznik i mianownik ułamka po prawej stronie
| | y(x) | |
przez x2. Potem podstawienie z(x) = |
| . |
| | x | |
27 cze 20:34
Mariusz: Żeby było jednorodne to po ukośniku wszystko musiało by być w mianowniku
tak jak to JK napisał
27 cze 20:40
Mariusz: Tak ale jeśli równanie miało wyglądać
to by było Bernoulliego
27 cze 20:43
Mariusz: A zgadza się jest jednorodne właśnie zauważyłem że autor wątku próbował poprawić zapis
27 cze 20:45