Rozwiąż różniczkę
JK: hej, jak rozwiązać różniczkę
y''=e2*y [y jest w wykładniku "2y"]
?
27 cze 15:25
J: Scałkuj dwukrotnie
27 cze 16:47
Mariusz: Scałkować gdy y jest po obu stronach ?
Chybe nie od razu
Podstaw
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'u
2u'u=2e
2y
u
2=e
2y+C
1
u=±
√e2y+C1
Aby policzyć całkę możesz podstawić za pierwiastek
albo skorzystać z podstawienia Eulera
27 cze 19:08
JK: Eulera nie braliśmy, więc się nie orientuje, ale możesz mi pokazać tym sposobem Eulera?
27 cze 19:45
Mariusz: √e2y+C1=t−e
y
e
2y+C
1=t
2−2te
y+e
2y
C
1=t
2−2te
y
2te
y=t
2−C
1
| | 2t*2t−2(t2−C1) | |
eydy= |
| dt |
| | 4t2 | |
| | t2−C1 | | 2t2−t2+C1 | |
√e2y+C1=t−ey=t− |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
| | 2t | t2+C1 | |
∫ |
|
| dt |
| | t2+C1 | t(t2−C1) | |
W zależności od znaku stałej C
1 masz albo arcus tangens
albo area tangens hiperboliczny
(jak nie znasz funkcji hiperbolicznych i do nich odwrotnych to
rozkładasz na sumę ułamków prostych)
27 cze 20:12
daras: po tych naukach będziesz teraz prymuse3m, sprawdź czy wykładowca już przeczytał o tym z książek
w bibliotece
28 cze 16:09