Obliczyć przybliżoną wartość i wyznaczyć błąd względny/bezwzględny.
XXxxxXXx: Obliczyć przybliżoną wartość i wyznaczyć błąd względny/bezwzględny.
Wartość dokładna − x = 0,040464 (liczone kalkulatorem prostym)
Wartość oszacowana x
z = 0,040 (przybliżyłam do 2 cyfr znaczących)
Błąd bezwzględny:
Δx=x−x
z
Δx=|0,040464−0,040|=0,000464
Błąd względny:
| | 0,000464 | |
δ= |
| * 100 = 1,14669% |
| | 0,040464 | |
Czy to zadanie jest rozwiązane prawidłowo? Czy to zaokrąglenie przy błędzie bezwzględnym jest
zrobione dobrze?