całki i układ równań
Oby bez poprawki: miałem dzisiaj to na egzaminie, jakby jakaś dobra dusza mogła mi podać odpowiedzi, żebym
wiedział czy to poprawki się przygotowywać
1. Wyznaczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami; x2+y2=25, z=x, z=0 gdzie x>=0.
2. Wyznaczyć liczbę rozwiązań układu w zależności od parametru k
x+ky+z=1
2x+y+z=k
x+y+kz=k2
27 cze 13:22
5-latek: zadanie nr 2 to ja bym robil Cramerem
mam 3 niewiadonme i 3 równania
i potem liczyl kiedy oznaczony, nieozanczony i sprzeczny .
Do zadania nr 1 to nie pomoge bo nie umiem calek ale np. x2y2=25 to okrag o srodku S=(0,0)
i promieniu r=5
27 cze 13:29
Godzio:
| | 25 | |
Wyszło mi |
| π o ile się nie walnąłem. |
| | 4 | |
27 cze 13:42
henrys: ta bryła to ścięty walec
27 cze 13:44
Oby bez poprawki: ok dzięki
pierwsze źle ale może jakiś punkt wskoczy a 2. o ile nie zrobiłem błędu w liczeniu powinno być
dobrze
27 cze 13:48
Godzio: Możesz pokazać jak pierwsze liczyłeś, głowy nie dam, że sam się u siebie nie pomyliłem
27 cze 13:49
27 cze 14:00
Oby bez poprawki: a jakie miały być granice r od 0 do 5 a γ od 0 do π ?
27 cze 14:07
Godzio:
| | 125π | |
Jasne, powinno być |
| |
| | 4 | |
27 cze 15:09
Godzio:
Tak, takie powinny być granice.
27 cze 15:09