Rozwiązać równanie różniczkowe
nick: Hej. Proszę o pomoc w rozwiazaniu r. różni.
y'−1x−1y=x, które spełnia warunek y(2)=1
27 cze 12:30
ICSP: Równanie jednorodne pierwszego rzędu.
27 cze 12:32
J:
Najpierw rozwiaz rownanie jednorodne potem uzmiennisz stala C
27 cze 13:08
nick: czyli zeruje prawą strone[r. jednorodne robie]?
27 cze 13:09
nick: ok
27 cze 13:09
Godzio:
Albo czynnikiem całkującym:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
exp(∫ (− |
| )dx ) = exp( − ln|x − 1| ) = exp( ln |
| ) = |
| |
| | x − 1 | | |x − 1| | | |x − 1| | |
Sprawdzamy warunek początkowy, ponieważ obszar musi być spójny. y(2) = 1 więc bierzemy x > 1.
| | 1 | | 1 | |
y' − |
| y = x / * |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | |
| 1 | | 1 | | x | |
| y' − |
| y = |
| |
| x − 1 | | (x − 1)2 | | x − 1 | |
| | 1 | | x | | x − 1 + 1 | | 1 | |
( |
| y)' = |
| ( = |
| = 1 + |
| ) |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| 1 | | 1 | |
| y = ∫(1 + |
| )dx |
| x − 1 | | x − 1 | |
| 1 | |
| y = x + ln(x − 1) + C |
| x − 1 | |
y = (x − 1)x + (x − 1)ln(x − 1) + (x − 1)C
y(2) = 1 ⇒ 1 = 2 + C ⇒ C = − 1
Ostatecznie:
y = (x − 1)x + (x − 1)ln(x − 1) − (x − 1) = (x − 1)
2 + (x − 1)ln(x − 1)
27 cze 13:25
J:
Rownanie jednorodnr ma calkr ogolna y = C(x−1)
i teraz uzmiennij stala
27 cze 13:40