Rozwiązać równanie różniczkowe
Michaell: y'−1x*y=12y
27 cze 12:27
ICSP: Równanie Bernoulliego.
27 cze 12:28
nick: ok. Tak myślałam.
czyli z=y1−(−1) =y2
z'=2y*dy/dx i to wstawiam do równania i wychodzi :
2y*dydx−1x*2y2=1
z'−2xz=1 i to zamieniam na równanie jednorodne. dobrze to robię?
27 cze 12:34
ICSP: z = y
2
z' = 2y * y'
i to jest równanie jednorodne rzędu pierwszego.
27 cze 12:37
nick: dzięki, tyle mi wystarczy
27 cze 12:43
ICSP: | | 2 | |
z' − |
| z = 1 oczywiście  |
| | x | |
27 cze 12:49
Mariusz: i oczywiście nie jest to jednorodne tylko liniowe
27 cze 22:55
ICSP: Oczywiście liniowe
28 cze 01:29