POMOCY
R: Bardzo proszę o pomoc ! Podaj wymiary trójkąta prostokątnego o polu 8 i najkrótszej możliwej
przeciwprostokątnej.
27 cze 12:13
ICSP: pewnie 4 , 4 , 4
√2 chociaz "wymiary trójkąta" brzmi troszkę dziwnie
27 cze 12:13
R: tak było w zadaniu xd a można trochę jaśniej jak to ogarnęłaś/eś?
27 cze 12:24
J: To zadanie bylo wczoraj
27 cze 12:26
ICSP: Oznaczmy :
a , b − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
Potrzebujemy dwóch równań które będą opisywały zależność między a,b,c.
Wymyśl je, a przynajmniej jedno
27 cze 12:27
R: 1/2ab=8 a2+b2=c2 ?
27 cze 12:40
J: Tak teraz utworz funkcje c(a) i szukaj minimum
27 cze 12:46
ICSP: Określone dla a,b,c > 0
| | 16 | |
z pierwszego równania wyznaczając b łatwo dostajemy : b = |
| |
| | a | |
Wstawiając to do drugiego równania :
skąd
c =
√...
Szukamy takie wartości a dla której c będzie najmniejsze. Ponieważ pierwiastek jest funkcją
różnowartością to nasze zadanie sprowadza sie do znalezienia najmniejszej wartości funkcji :
Z nierówności Cauchego dla średnich dostajemy :
| | 162 | |
Przy czym jak wiemy równość zachodzi wyłącznie gdy a2 = |
| ⇒ a = 4 |
| | a2 | |
| | 16 | |
a = 4 , b = |
| = 4 , c = √a2 + 162/a2 = √16 + 16 = √32 = 4√2 |
| | a | |
27 cze 12:48
R: takie buty ! dzięki wielkie za pomoc
27 cze 12:50
PW: Widzę pewien przestrach w komentarzu "takie buty", więc zaproponuję bardziej "szkolną" metodę.
Przy standardowych oznaczeniach a, b dla przyprostokątnych i c dla przeciwprostokatnej mamy:
a = c·sinα, b = c·cosα,
gdzie α oznacza kąt leżący naprzeciw boku a. Po wymnożeniu stronami tych równości dostajemy
a·b = c
2 sinα cosα,
skąd
32 = c
2sin(2α).
Wielkości dodatnie c
2 i sin(2α) są odwrotnie proporcjonalne (ich iloczyn jest wielkością
stałą), co oznacza że c
2 jest najmniejsza z możliwych (a więc i c jest najmniejsza z
możliwych), gdy sin(2α) jest największa. Ma to miejsce, gdy sin(2α) = 1, to znaczy gdy
2α = 90°
α = 45°.
Trójkąt spełniający warunki zadania jest zatem trójkątem o równych przyprostokątnych, skąd a =
b = 4.
27 cze 13:30