Zbieżność szeregów
Marta: Sprawdź zbieżność szeregów i podaj kryteria z którego korzystałeś:
a) n*sin (1/n3)
Kryterium porównawcze. Porównuję z szeregiem 1/n3
n*sin (1/n3)≤ 1/n3, zatem n*sin (1/n3) jest zbieżny bo 1/n3 zbieżny
b) (arctgn)/n
Kryterium porównawcze, porównuję z szeregiem 1/n.
(arctgn)/n≤ 1/n, zatem szereg (arctgn)/n rozbieżny bo 1/n rozbieżny
c) (2+(1/n))n
Kryterium Cauchyego.
lim n−>∞pierwiastek z n z (2+(1/n))n) to (2+1/n) czyli 2>1 zatem szereg rozbieżny
27 cze 11:57
ICSP: a) błędne oszacowanie
b) błędne oszacowanie
c) rozbieżny na mocy warunku koniecznego (lim an = ∞)
27 cze 12:06
Marta: To jak zrobić podpunkt a) ? chciałam kryterium porównawncze w postaci limesowej z szeregiem
1/n4, tak, żebym miała sin 1/n3/ 1/n3 =1 czyli szereg zbieżny bo 1/n3 zbieżny
27 cze 17:17
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑nsin |
| ≤ ∑n * |
| = ∑ |
| − zbieżny jako szereg harmoniczny rzędu 2 |
| | n3 | | n3 | | n2 | |
27 cze 17:19
Marta: a w podopunkcie b) tylko nasuwa mi się w postaci limesowej arctgn/n=1
27 cze 17:28
ICSP: Co to jest postać limesowa ?
27 cze 17:30
studentka: kryterium porówawncze w postaci limesowej, czyli np. podzielę się oba szeregi które porównuję i
jeżeli będzie to liczba stała to szereg jest rozbieżny jeżeli szereg bn jest rozzbieżny
27 cze 18:05
ICSP: czyli kryterium porównawcze w postaci granicznej, ale obędzie się bez niego ponieważ dla
odpowiednio dużych n mamy :
1 ≤ arctgn
dzieląc stronami przez n dostajemy
szereg rozbieżny.
27 cze 18:26