Liczby zespolone - zbiory
Pomoc: Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania: NArysowac zbior:
2+2i
A:{z∊C: Iz−
I <3 ⋀ Rez ≥ Imz}
1−i
27 cze 11:00
PW:
2+2i
2(1+i)(1+i)
12+2i+i2
1+2i−1
=
= 2·
= 2·
=
1−i
(1−i)(1+i)
12−i2
1−(−1)
2i
= 2·
= 2i.
2
Zbiór z, dla których
(1) |z − 2i| < 3
jest na płaszczyźnie zespolonej kołem otwartym o środku S = (0, 2) i promieniu 3.
Warunek Rez ≥ Imz dla z = (x, y) oznacza
(2) y ≤ x.
Należy więc narysować tę część koła (1), której współrzędne spełniają warunek (2), czyi te
punkty wnętrza koła, które leżą poniżej prostej y = x lub na tej prostej.