x | x | π | ||||
obliczyć sin | i cos | jeśli tgx=0,75 i x∊(0; | ) | |||
2 | 2 | 2 |
2tgx | x | |||
Trzeba zastosować tu wzór tg2x= | i za jego pomocą obliczyć tg | |||
1 − tg2x | 2 |
4 | ||
kąt x −− ostry to cosx= | ||
5 |
x | x | 9 | x | 3√10 | ||||||
i cosx= 2cos2 | −1 ⇒ cos2 | = | ⇒ cos | =+ | ||||||
2 | 2 | 10 | 2 | 10 |
x | 9 | √10 | ||||
to sin | = √1− | = + | ||||
2 | 10 | 10 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |