Rysowanie zbioru , Liczby zespolone
Pomoc: Proszę o pomoc w zadaniu :
Narysowac zbior { z∊C Iz+2−iI<=2 , Rez+Imz<1}
26 cze 23:09
henrys: z=a+bi
√(a+2)2+(b−1)2≤2 i a+b<1
26 cze 23:15
Pomoc: Wyszlo mi S(−2,1) i r=2 ale nie wiem jak zaznaczyc "Rez+Imz<1"
26 cze 23:18
henrys: a+b<1 to półpłaszczyzna bez prostej
a ta pierwsza nierówność opisuje koło
26 cze 23:22
pigor: a to x , b, to y w układzie osi aOb, czyli xOy,
a więc a+b<1 ⇒ b< −a+1 , czyli "wszystko " poniżej prostej
y=−x+1 (jak nie widzisz a,b

) (bez punktów tej prostej);
a więc jak masz kolo (zbiór punktów na i wewnątrz okręgu)
(x+2)
2+(y−1)
2= 2 to znajdź punkty przecięcia prostej
y= −x+1 (czyli prostej b= −a+1) z tym okręgiem (ich układ
rozwiąż sobie) i zakreskuj część wspólną danych nierówności . ...
26 cze 23:32
Pomoc: jak rozwiazanie wyszla mi ta wieksza czesc kola. dobrze?
26 cze 23:40
henrys: dobrze
26 cze 23:42
Pomoc: to Dzieki
26 cze 23:48