aa
Hugo: RSA
p = 13, q = 11 , d = 101, zakoduj l = 142
e = 7 przyjmujemy

N = p*q = 143
FI = (p−1)(q−1) = 120
wyznaczamy d

e*d +x * fi = NWD(fi,e)
7*d + x*120 = NWD(120,7) = 1
7d = 1 +120x , x<0
121/7
241
361
481
...
(120*6+1)/7 = 103
d = 103
S = J
emodN
S = 142
7mod143
S = 142 wdł googla

odszyfruwujemy
J = S
dmodN
J = 142
103mod143
rozbjamy
(142
7%143*.....*142
7*5mod143)mod143
S = 5
czemu to nie dziala

?!

!
Hugo: Rozszerzone równanie Maxwella
142
103 mod 143 = 142 do potęgi (128+8+4+2) mod143
142
128 mod 143 = (142
4 mod 143)
32 = 1
32 = 1
142
8 mod 143 = (142
4mod143)
2 = 1
142
4 mod 143 = 1
142
2 mod 143= 142
J = 142*1*1**1mod143 = 142 wyszlo