matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f.tryg
bimbam:
czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd się bierze 1/2 liczniku trzeciego ułamka i 1/4 w liczniku czwartego ułamka
Wiem, że stosuje się tu wzór sin2x=2sinxcosx
π
2π
cos
*cos
=
5
5
π
π
2π
sin
*cos
*cos
5
5
5
=
=
π
sin
5
1
2π
2π
sin
*cos
2
5
5
=
= /// skąd się wzięło 1/2
π
sin
5
1
4π
sin
4
5
=
/// skąd się wzięło 1/4
π
sin
5
26 cze 22:14
Mila:
2sinα*cosα=sin(2α) /:2
1
sinα*cosα=
sin(2α)
2
26 cze 22:17
bimbam:
ok. dzięki
26 cze 22:22
Mila:
26 cze 22:57
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick