Pole obszaru - całka
Arni: Narysować obszar D={x ∊ ℛ; x ∊ [0;1] ⋀ 0 ≤ y ≤ x2 + 1} i obliczyć jego pole.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak narysować wykres i pokazać jak powinien on wyglądać?
26 cze 21:58
Mila:

P=
0∫
1(x
2+1) dx=..
26 cze 22:12
Arni: Dziękuję. Tylko mam małe pytanko, bo nie do końca rozumiem tę część: 0 ≤ y ≤ − co to oznacza?
Na rysunku co prawda jest to jasne, ale gdyby trafił się inny przykład, to już byłby
problem...
26 cze 22:31
Mila:
y większe od zera ( powyżej osi OX) i y poniżej wykresu funkcji y=x2+1.
26 cze 22:41
Arni: Dziękuję Ci bardzo. Pole obliczone
26 cze 22:45
Mila:
26 cze 22:56