Pochodne i de l`Hospital
kłopotliwy: Obliczyć metodą de l'Hospitala:
lim x−>0 (ctgx)1ctg 2x = lim e1ctg 2x* ln ctg x = lim ln ctg xctg 2x =
00 (tw. de l`Hospitala) = ...
I tu mam problem. Nie wiem jakie wyjdą pochodne i czy te równanie do tych kropek jest OK. Może
ktoś pomóc ?
26 cze 21:34
Mariusz: −tgx*(1+ctg2x)
W mianowniku jest ctg2x czy ctg2x
−2ctgx(1+ctg2x)
−2(1+ctg2 2x)
26 cze 21:53
kłopotliwy: W liczniku jest : ln ctg x, a w mianowniku ctg 2x. I skąd się wzięły te cuda:
−tgx*(1+ctg2x)
−2ctgx(1+ctg2x)
−2(1+ctg2 2x)?
26 cze 22:15
Mariusz: −tgx(1+ctg2 x) pochodna licznika
−2(1+ctg2 2x) pochodna mianownika
Z pochodnej złożenia
tangens jest z odwrotności cotangensa a −(1+ctg2x) jest z pochodnej cotangensa
Dla mianownika podobnie
26 cze 22:29