Liczby zespolone - pomoc
Proste: Gdzie jest blad:
| | 1 | |
Obliczyc: |
| = (1−i√3)−8 |
| | (1−i√3)8 | |
| | 5 | | 5 | |
(1−i√3)−8=2−8 (cos(−8* |
| π + isin (−8* |
| π)) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 29 | | 29 | | 2 | | 2 | |
2−8(cos(− |
| π)−isin(− |
| π))= 2−8(cos(9 |
| π)−isin(9 |
| π))= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
2−8(cos(8π+1 |
| π−isin(8π+1 |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
2−8(cos(1 |
| π−isin1 |
| π)= 2−8(cos(2π− |
| )−isin(2π− |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | √3 | |
2−8(cos |
| π−isin |
| π)=2−8( |
| + |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
Wydaje mi się , że coś jest nie tak z minusami, ponieważ kalkulator "Wolfram" liczy inaczej.
Pomoże ktoś?>
26 cze 21:29
Janek191:
( 1 −
√3 i)
8 = [( 1 −
√3 i)
2]
4 = [ 1 − 2
√3 i − 3]
4 =
= ( − 2 − 2
√3 i)
4 = (−2)
4*( 1 +
√3 i)
4 = 16*( 1 + 2
√3 − 3)
2 =
= 16*( − 2 + 2
√3)
2 = 16*( −2)
2*( − 1 +
√3 i)
2 = 64*(1 − 2
√3 i− 3) =
= 64 *( − 2 − 2
√3 i )
więc
| 1 | | 1 | | 1 − √3 i | |
| = |
| * |
| = |
| ( 1 − √3 i)8 | | −128*( 1 + √3 i) | | 1 − √3 i | |
| | 1 − √3 i | | 1 − √3 i | |
= |
| = |
| |
| | −128*(1 + 3) | | − 512 | |
26 cze 21:49
26 cze 22:03
26 cze 22:15
Mila:
26 cze 22:18
bezendu:
Mila chciałoby Ci policzyć kilka złożonych pochodnych ? Bo muszę mieć pewność, że wszystko
robię ok. W nowym temacie wstawię
26 cze 22:21