logarytm naturalny
Bartek: Czy ln(−x) = −ln(x) ?
26 cze 20:11
ICSP: NIE
26 cze 20:14
5-latek: Ale liczba logarytmowana musi być >0
wiec według mnie taki zapis ln(−x) nie istnieje
26 cze 20:14
ICSP: Wystarczy spojrzeć na dziedziny logarytmów aby zobaczyć, że coś jest nie tak.
26 cze 20:14
Bartek: jeśli zamiast nawiasów użyjemy wartość bezwzględną?
chodzi mi konkretnie o równoważność zapisu:
mozna postawić znak równości?
| | ex | |
x−2*ln | |
| | = 2ln|1−ex| −x |
| | 1−ex | |
26 cze 20:17
ICSP: można
26 cze 20:23
Mariusz: 5−latek w zespolonych istnieje tyle że jest to zbiór liczb zespolonych
26 cze 20:35
5-latek: No tak . Moglem się domyslec w sumie bo to studia
Logarytmu naturalnego chyba nie ma w liceum ? tak ?

)
26 cze 20:38
Bartek: Miałem go i w liceum, ale zespolonych już nie

Podsumowując, jesteście pewni, że powyższy zapis jest poprawny?
26 cze 20:40
henrys: ln(−x) jak najbardziej istnieje tylko dla x<0.
26 cze 20:41
Mariusz: Jeśli ln(−x) jest rzeczywisty to ln(x) jest zespolony
Tylko dla x=0 ln(x) nie istnieje a tylko w granicy daje −∞
26 cze 20:50
5-latek: OK
26 cze 20:51