ekstrema
wiola: Zbadaj czy funkcja f (x, y)=x2+y4−4xy+12 ma ekstremum lokalne w punkcie (1,1)
26 cze 19:50
Janek191:
fx(x,y) = 2 x − 4y
fy(x,y) = 4 y3 − 4 x
2 x − 4 y = 0 ⇒ x = 2 y
4 y3 − 4*2y = 0
4 y3 − 8 y = 0
4 y*( y2 − 2) = 0
4 y*( y − √2)*( y +√2) = 0
y = 0 lub y = − √2 lub y = √2
x = 0 lub y = − 2√2 lub x = 2√2
A = (0,0), B = ( − 2√2, −√2) , C = ( 2√2 , √2) − punkty stacjonarne
27 cze 08:33
PW: Pytanie nie narzucało konieczności stosowania zaawansowanych środków, spróbujmy więc
odpowiedzieć sposobem elementarnym.
Wartość funkcji dla (x0, y0) = (1, 1) jest równa
f(1, 1) = 12 + 14 − 4·1·1 + 12 = 10.
Zbadajmy jak zachowuje się funkcja w otoczeniu punktu (1, 1) biorąc dowolne
(1+u, 1), u∊R.
Wartości funkcji dla takich punktów są równe
(1+u)2 + 14 − 4(1+u)·1 + 12 = 1 + 2u + u2 + 1 − 4 − 4u + 12 = 10 + u2 − 2u.
Funkcja kwadratowa
h(u) = u2 − 2u, u∊R
osiąga w dostatecznie małym otoczeniu u0 = 0 zarówno wartości ujemne jak i dodatnie. Oznacza
to, że w pewnym otoczeniu punktu (1, 1) badana funkcja f osiąga zarówno wartości większe od 10
jak i wartości mniejsze od 10. W punkcie (1, 1) funkcja f nie ma więc ekstremum.
27 cze 12:15