pochodne cząstkowe
Jadzia: a=xln3(x2y+xy)
b=cos(√xy +1y)
z=y2 5√ln(xy)+y2
26 cze 18:42
Janek191:
Te zapisy mi się nie podobają

a) f(x,y) = x ln
3(x
2y +
xy)
b) g(x,y) = cos (
√x y +
1y)
c) h(x,y) = y
2 5√ ln( x y) + y2
26 cze 18:49
Jadzia: tak, o to chodziło
26 cze 18:51
Jadzia: pomoze ktos to wytłumaczyc?
26 cze 19:01
Janek191:
| | 2x + 1y | |
f 'x(x, y) = ln3( x2 y = xy) +x*3 ln2(x2 y +xy)* |
| |
| | x2y +xy | |
| | | |
f 'y(x,y) = 3x ln2 ( x2 y + xy)* |
| |
| | x2 y + xy | |
26 cze 19:12
Janek191:
b)
| | y | |
g 'x(x,y) = − sin ( √ x y + 1y)* |
| |
| | 2 √x y | |
| | x | | 1 | |
g 'y (x, y) = − sin ( √ x y + 1y)*( |
| − |
| ) |
| | 2√x y | | y2 | |
26 cze 19:18
Janek191:
Stosujemy wzór na pochodną funkcji wielokrotnie złożonej
26 cze 19:23