...
Phoebe Campbell: http://www.zadania.info/d1261/3239205
II sposób:
skoro jest ta sama reszta to można to zapisać tak:
a + r − (b + r) = a − b
gdzie a i b są podzielne przez 3 więc całość jest podzielna przez 3, tak?
26 cze 18:32
5-latek: Miałem podobne zadanie
dana jest liczba calkowita a . tworzymy liczbe b w ten sposób ze dowolnie przestawiamy cyfry
liczby a . Udowodnuj ze zawsze roznica a−b jest podzielna przez 9
Odp. Suma cyfr liczby a jest taka sama jak suma cyfr liczby b . Liczba a daje przy dzieleniu
przez 9 taka reszte jaka daje przy dzieleniu przez 9 suma jej cyfr a wiec również taka jak
daje przy dzieleniu przrzez 9 liczba b . Istnieja wiec takie liczby całkowite p,s i k ze
a=9P+k i b= 9s+k
wiec a−b= 9(p−s) .
Może to pomoze jakos
26 cze 20:34
Phoebe Campbell: Pewnie, że pomogło! Dzięki
26 cze 20:53