Prawdopodobieństwo
Mirek: Z odcinka OA o długości l wylosowano niezależnie dwa punkty B i C. Znaleźć prawdopodobieństwo
tego, że długość odcinka BC będzie większa od połowy długości odcinka OA i mniejsza niż dwie
trzecie tej długości. Rozważania zilustrować rysunkiem.
Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi w tym zadaniu?
26 cze 18:22
Mila:

Rysujesz kwadrat: <0,l> X <0,l> a następnie obszary spełniające warunki:
x− odległość punktu B od początku odcinka OL
y−odległość punktu C od początku odcinka OL
Oblicz pole obszaru zacieniowanego na pomarańczowo, a następnie podziel przez l
2.
26 cze 18:59
Mirek: Szczerze mówiąc nie wiem jak to policzyć
26 cze 19:04
Mila:
Po kolacji spróbuję napisać.
Liczysz pole dwóch trójkątów prostokątnych o wierzchołku A, od większej liczby odejmujesz
mniejszą
i mnożysz przez 2.
26 cze 19:22
Mila:
Jeśli masz odpowiedź w książce, to napisz.
26 cze 19:22
mirek: Nie mam odpowiedzi w ksiazce
26 cze 19:59
Janek191:
Czy zamiast I nie powinno być 1 ?
26 cze 20:00
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Witaj
Janek
26 cze 20:04
Mirek: tam jest L
26 cze 20:19
Mila:

Witam miło.
| | 1 | | 1 | |
y−x> |
| *l lub y−x<− |
| *l |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y>x+ |
| *l lub y<x− |
| *l ( dolna zielona ) |
| | 2 | | 2 | |
Punkty przecięcia z OX i y=l
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=l− |
| l= |
| l punkt (l, |
| l) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔMAK= |
| * |
| l* |
| l= |
| l2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
2)
Punkty przecięcia z OX i prostą y=l
| | 2 | | 1 | | 1 | |
y=l− |
| l= |
| l punkt (l, |
| l |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
PΔ= |
| * |
| l* |
| l= |
| l2= |
| l2 |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 18 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pf=2*( |
| l2− |
| l2)= |
| l2 |
| | 8 | | 9 | | 36 | |
| | | | 1 | |
p= |
| = |
| posprawdzaj rachunki. |
| | l2 | | 36 | |
26 cze 20:30
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = 2*[ |
| * |
| * |
| − |
| * |
| * |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 18 − 8 | | 20 | | 20 | | 5 | |
= 2*[ |
| − |
| ] = 2* |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 18 | | 8*18 | | 8*18 | | 144 | | 36 | |
P
Ω = 1
2 = 1
więc prawdopodobieństwo
=========================
27 cze 08:18
Mila:
| | 1 | | 1 | |
Masz rację . Przyprostokątne mniejszego Δ to |
| L, |
| L. |
| | 3 | | 3 | |
Miło, że spojrzałeś.

dla
Janka
27 cze 17:15