Ekstremum lokalne funkcji
mongol : Hej

mam duży problem co do rozwiązania ekstremum lokalne funkcji. Pomóżcie!
f(x,y)=(x
2+y)*
√(ey)
proszę o rozwiązanie do pnk stacjonarnego później sb poradzę.
Z góry dzięki.
26 cze 17:36
ICSP: f
x = 2xe
y/2
| | 1 | | 1 | |
fy = |
| x2ey/2 + ey/2 + |
| yey/2 = 2ey/2(x2 + y + 2) |
| | 2 | | 2 | |
f
x = 0
f
y = 0
2xe
y/2 = 0 ⇒ x = 0
2e
y/2(x
2 + y + 2) = 0
Gdy x = 0 to z drugiego równania szybko doliczamy y = −2 , a ponieważ pierwsze równanie zeruje
się tylko dla x = 0 więcej punktów stacjonarnych nie będzie.
P(0 , −2)
26 cze 18:00
ICSP: | | 1 | |
fy = |
| (x 2 + y + 2) |
| | 2 | |
26 cze 18:03
ICSP: na szczęście ta pomyłka na dalsze obliczenia zbyt dużego wpływu nie miała.
26 cze 18:04
mongol : pochodna po y jest dobrze policzona

, nie wiem skąd ci się wzięło 1/2x
2e
y/2
26 cze 18:18
ICSP: | | y | | 1 | |
[x2 * ey/2 ]y = x2 * (ey/2)y = x2 * ey/2 * ( |
| )y = x2 * ey/2 * |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 cze 18:21
mongol : tak to się zgadza, tylko że we wzorze jest : (x2+y)*√ey/2 s nie x2* ey/2...
26 cze 18:25
ICSP: rozdzielność dodawania względem mnożenia: (a + b)*c = a*c + b*c
26 cze 18:26
mongol : zgadza się . Faktycznie . Dzięki wielkie
26 cze 18:32
mongol : A możesz mnie naprowadzić jak zrobić takie zadanie:
Przy pomocy całki podwójnej obliczyć pole obszaru ograniczone krzywymi:
y=3x, y=3−x y=3
?
26 cze 18:35
ICSP: Najpierw go narysuj.
26 cze 18:37
mongol : mam. I teraz muszę obszar ustalić i to może będzie D{ 1≤x≤3; i y nie wiem }?
26 cze 18:43
ICSP: Lepiej tak : D = { (x,y) : 1 ≤ y ≤ 3 oraz log1/3y ≤ x ≤ log3 y }
Gdybyś chciał/a mieć ustalony x to zbiór D trzeba rozbić na dwa zbiory :
D = { (x,y) : −1 ≤ x ≤ 0 , 3−x ≤ y ≤ 3} ∪ { (x,y) : 0 ≤ x ≤ 1 . 3x ≤ y ≤ 3 }
Twój wybór.
26 cze 18:47
mongol : ok. Rozumiem. Czyli teraz tak : całkuje najpierw po dy. Czyli teraz korzystam z tego wzoru tak?
S=∬dxdy.
26 cze 18:56
ICSP: Zależy którego opisu zbioru D chcesz uzyć.
Jeżeli pierwszej to najpierw całkujesz po dx a potem po dy
Jeżeli drugiej to najpierw po dy a potem po dx.
26 cze 19:00
mongol : log3 z y− log1/3 z y=? zapomniałam jak to się robiło o różnych podstawach.
26 cze 19:01
mongol : pierwszego
26 cze 19:02
ICSP: no to użyj drugiego opisu. Będzie bardziej przystępny przez funkcje wykładnicze. Musisz jednak
policzyć dwie całki
26 cze 19:03
mongol : wolę ten pierwszy, bo tak robiłam w innych zadaniach, tylko że teraz mnie zacięło na takiej
głupocie... jak to rozwalić?
26 cze 19:06
ICSP: z twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu :
| | lny | | lny | |
log1/3y = |
| = − |
| |
| | | | ln3 | |
| | 2 | |
∫∫dxdy= |
| ∫13 lny dy = ... |
| | ln3 | |
26 cze 19:10
26 cze 19:10
26 cze 19:15
mongol : Dziękuje Ci dobry człowieku

bardzo mi pomogłeś!
26 cze 19:15