9
asd: Szereg (−1)n(n+1)/2n*5n proszę o pomoc. Zbadać zbieżność.
26 cze 17:01
Ktos: Zabadaj czy jest bezwzglednie zbiezny np. z kryterium Cauchy'ego
26 cze 17:16
asd: Kurde ale nic się nie skraca pomożesz ?
26 cze 17:22
Benny: | (−1)n+1*(n+2) | | 2n*5n | | −2n2−4n | |
| * |
| = |
| = |
| 2(n+1)5n+1 | | (−1)n*(n+1) | | 10n2+20n+10 | |
Szereg zbieżny. Nie jestem pewny tego co policzyłem, bo gdzieś to tylko liznąłem.
26 cze 17:28
Saizou :
zbadajmy czy szereg jest bezwzględnie zbieżny, czyli pytamy o to czy szereg w postaci
| | n+1 | |
∑n=1∞ |
| jest zbieżny |
| | 2n*5n | |
korzystając z kryterium Cauchy'ego mamy że
| | n+1 | | 1 | |
limsupn→∞n√ |
| = |
| zatem jaki wniosek ? |
| | 2n*5n | | 5√2 | |
26 cze 17:29
Saizou :
Benny tw. D'Alemberta tylko dla szeregów o wyrazach nieujemnych xd
26 cze 17:30
Benny: Ok, ok będę pamiętał
26 cze 17:31
ICSP: | | n + 1 | | 1 | |
lim n√ |
| = |
| |
| | 2n * 5n | | 5√2 | |
Ciekawe.
26 cze 17:33
Benny: | | 1 | | n+1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
pn{ |
| * |
| = |
| *n√ |
| = |
| *1= |
| |
| | 5n | | 2n | | 5 | | n*2 | | 5 | | 5 | |
26 cze 17:36
Saizou :
nowa matematyka

aż mi wstyd
| | n+1 | | 1 | |
miało być limn√ |
| = |
| |
| | 2n*5n | | 5 | |
26 cze 17:36
asd: A jakby było (1)n to bd to samo ?
26 cze 17:49
asd: Te same kryteria ?
26 cze 17:50
asd: ?
26 cze 17:54
Benny: (1)
n=1, więc raczej tak nie będzie
26 cze 17:57
asd: hmm to z czego należy skorzystać ?
26 cze 18:01
asd: ?
26 cze 18:08